Maak de mooiste ontwerpen in Canva

Na mijn vorige post over de vele tools die er inmiddels zijn, wil ik een aantal tools toch even onder de aandacht brengen, zoals Canva. Hier werk ik inmiddels met veel plezier mee en deze zijn voor mij echt van toegevoegde waarde.

Canva

Als Adobe fan was ik uiterst sceptisch toen ik voor het eerst van Canva hoorde. Een gratis tool, dat kon natuurlijk niet alle moois en handigheden van Photoshop, Indesign en Illustrator vervangen. Maar inmiddels, na een paar weken proberen, kan ik niets anders concluderen dan:

I’m hooked on Canva!

Uiteraard zijn er in Adobe veel uitgebreidere mogelijkheden, maar bij net als vele andere dingen geldt ook hier de 80/20 regel. Voor 80% van mijn ontwerpen kan ik meer dan uitstekend en eenvoudig werken via Canva en voor de overige 20%? Maak ik nog graag gebruik van Adobe. 

Hoe werkt het dan?

Canva kent een uitgebreide gratis variant.

  • Hierin zitten vooringestelde sjablonen, voor de meest voorkomende document- of afbeeldingsformaten. Zoals een Facebookpost, Instagramposts, stories, e-books, etc. Handig, de juiste maten meteen bij de hand!
  • Er zijn vele ontzettend mooie inspiratievoorbeelden, die je zelf nog kunt aanpassen met eigen afbeeldingen, lettertype, kleur en tekst. Een soort snoepdoos voor ontwerpers.
  • Je hebt een uitgebreide, grotendeels gratis, beeldenbank tot je beschikking. Uiteraard zijn eigen afbeeldingen het beste, maar soms is het handig om dit achter de hand te hebben. 
  • Je kunt werken met verschillende rasters en lijsten.

Kortom vele mogelijkheden in Canva. Je eigen afbeeldingen kun je overigens eenvoudig uploaden in de tool.

Waar moet je op letten?

Het is natuurlijk verleidelijk om helemaal los te gaan in je ontwerpen. Maar houd je branding, je huisstijl en je uitstraling goed in de gaten. Gelukkig kun je in Canva makkelijk templates maken en kopieën van reeds gemaakte ontwerpen. Zorg dat je hier gebruik van maakt, zorg dat je uitstraling naar buiten consistent en herkenbaar blijft. Je kunt in Canva eenvoudig je huisstijlkleuren uploaden, zodat je deze direct bij het aanpassen van elementen kunt selecteren. In de betaalde versie kun je ook je logo en je lettertypes uploaden, zodat je deze ook snel en makkelijk tot je beschikking hebt

Starten met Canva

Onlangs heb ik een ontzettend leuke 5 daagse gratis challenge gevolgd in Canva. In deze challenge wordt via een aantal videolessen heel helder en duidelijk uitgelegd.  Van start tot het maken van templates. Ik zou iedereen die wil ontdekken wat Canva kan, dan ook aanraden deze online lessen van Heleen Verkerk te volgen.

Zie ik binnenkort jouw creaties op social media?

Ik lees graag je reactie!

Over mij

Als trainer en adviseur help ik ondernemers en teamleden met het toepassen van Microsoft 365 programma’s bij hun dagelijkse werkzaamheden. Waarbij ik kijk naar structuur, techniek automatisering én toepassing. Hoe kunnen de verschillende gebruikers het systeem zo efficiënt mogelijk gebruiken. Alleen dan kun je slimmer en handiger werken en uren per week aan tijd besparen. Ik help je om jouw bedrijf of afdeling weer in een stroomversnelling te brengen. Een fijne plek om (samen) te werken, waarbij de processen geoptimaliseerd zijn voor groei en slim (en geautomatiseerd) werken.

Picture of Inge Verheggen

Inge Verheggen

Ondernemend | nieuwsgierig | creatief | duizendpoot

Laatste posts

Volg me op Facebook!

Laat je inspireren en blijf op de hoogte van de nieuwste tips.

Bij het inschrijven ga je akkoord met de privacyverklaring van White Water Virtual Support

vgo('process');