Welk Microsoft abonnement heb ik nodig?

Ik zie veel vragen voorbij komen over de verschillen tussen een Microsoft abonnement en licentie. Hoewel de basisprogramma’s binnen deze licenties en abonnementen gelijk zijn, zit er wel degelijk verschil in. Dit zit hem vooral in de apps voor productiviteit en samenwerken. 

Ik zal ze even op een rijtje zetten. 

Producten 

Op licentiegebied zijn er grofweg twee groepen. Een losse licentie en een Microsoft abonnement. Bij een losse licentie betaal je eenmalig voor een pakket dat je installeert op je desktop. Dit pakket kun je oneindig lang (theoretisch gezien natuurlijk) in deze versie blijven gebruiken. Je krijgt dus geen updates. Denk hierbij aan de licenties Office 2010, Office 2013, Office 2016, Office 2019, etc. De opslag van de data vindt plaats op eigen servers en netwerken. 

Sinds 2011 heeft Microsoft ook Microsoft 365 (voorheen Office 365). Hierbij maakt Microsoft 365 gebruik van servers die door Microsoft worden geïnstalleerd en beheerd. Dit is een voorbeeld van cloud computing. Microsoft 365 kan hierdoor als online dienst draaien op elk platform dat internet ondersteunt. Andere voorbeelden van dit soort oplossing zijn bijvoorbeeld Google G-Suite) of I-cloud (Apple). Door slimme synchronisatie kan een deel van de data ook ‘lokaal’ worden opgeslagen zodat je ook offline kunt werken.  

Microsoft 365 is een abonnementsvorm welke je maandelijks of jaarlijks afneemt. Dus op het moment dat je stopt met het Microsoft abonnement heb je ook geen toegang meer tot de online gegevens en programma’s. 

Doelgroepen 

Microsoft 365 richt zich voornamelijk op twee doelgroepen met een aantal verschillende versies. Het thuisgebruik en het zakelijk gebruik. Binnen het zakelijk gebruik is er nog onderscheid tussen kleine/middelgrote bedrijven, grote bedrijven en educatie. Voor de laatste twee heeft Microsoft aparte producten ontwikkeld die specifiek voor deze ondernemingen zijn.  

Thuisgebruik o.a.: 

  • 365 for Family voor thuisgebruik (abonnement, maximaal 6 personen), 
  • 365 for Personal (abonnement, 1 persoon), 
  • Office 2019 voor Thuisgebruik en Studenten (eenmalige aankoop) 

Bedrijven o.a.: 

  • Microsoft 365 Business Basic (zonder de offline Microsoft Office-apps, met Exchange), 
  • Microsoft 365 Business Standard voor ondernemingen (met Exchange), 
  • Microsoft 365 Business Premium voor ondernemingen (met Exchange, bevat Intune en Azure Information Protection), 
  • Microsoft 365-apps voor bedrijven (zonder Exchange, SharePoint en Teams) 

Tip

Heb je hulp nodig met kiezen? Laat Microsoft je helpen. https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-365/business/microsoft-365-plan-chooser?market=nl.  

Op de site van Microsoft zie je ook de prijzen van de verschillende Microsoft 365 abonnementen. Soms goedkoper dan via andere aanbieders. ICT-ondersteuners en hostingpartijen bieden ook vaak Microsoft 365 abonnementen aan. Omdat in verband met je zakelijk e-mail een paar aanpassingen gedaan moeten worden in het dns van je website, zeker het overwegen waard. Zij hanteren ook de prijzen die Microsoft zelf hanteert. 

In een thuisproduct als Microsoft Personal of Microsoft Family zitten dus geen functionaliteiten gericht op samenwerken. Wat ik in de praktijk merk is dat er dan mappen en bestanden via OneDrive gedeeld worden. Zeker voor degene met wie deze mappen gedeeld worden leidt dit tot omslachtige werkwijzen, bestanden dubbel opslaan en productiviteitsverlies. Veilig en productief samenwerken doe je via SharePoint. Over het delen van bestanden via OneDrive en SharePoint heb ik al eerder een blog geschreven.

Voor zakelijk gebruik kun je ook het beste kiezen voor een zakelijk Microsoft abonnement. Het kleine prijsverschil betaalt zich meer dan terug door de winst aan productief samenwerken. Afhankelijk van je behoeften kun je dan nog kiezen tussen een aantal varianten. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. 

Wil jij echt weten wat nu het beste bij jou past en hoe je optimaal gebruik kunt maken van Microsoft 365? Plan dan een vrijblijvend gesprek in via mijn afsprakentool (ja 😊 ook van Microsoft) 

Ik lees graag je reactie!

Over mij

Als trainer en adviseur help ik ondernemers en teamleden met het toepassen van Microsoft 365 programma’s bij hun dagelijkse werkzaamheden. Waarbij ik kijk naar structuur, techniek automatisering én toepassing. Hoe kunnen de verschillende gebruikers het systeem zo efficiënt mogelijk gebruiken. Alleen dan kun je slimmer en handiger werken en uren per week aan tijd besparen. Ik help je om jouw bedrijf of afdeling weer in een stroomversnelling te brengen. Een fijne plek om (samen) te werken, waarbij de processen geoptimaliseerd zijn voor groei en slim (en geautomatiseerd) werken.

Inge Verheggen

Inge Verheggen

Ondernemend | nieuwsgierig | creatief | duizendpoot

Laatste posts

Volg me op Facebook!

Laat je inspireren en blijf op de hoogte van de nieuwste tips.

Bij het inschrijven ga je akkoord met de privacyverklaring van White Water Virtual Support

vgo('process');