6 tips voor een stressvrije vakantie

Rond slim je werk af voor een stressvrije vakantie

Het jaar lijkt telkens sneller te gaan. In januari ben je klaar voor een fris nieuw jaar en voor je weet staat de zomervakantie voor de deur. Ook na de zomervakantie lijken de weken voorbij te vliegen en breekt voor je het weet de kerstperiode weer aan. Voor mij zijn deze twee periodes momenten waarin ik even helemaal afschakelen. Waarin ik tijd wil nemen voor ontspanning, mijn gezin en gewoon even helemaal niks. Na zo’n vakantieperiode voelt het altijd als een nieuw begin. Met hernieuwde energie, een opgeruimd hoofd en nieuwe plannen.

Maar voordat ik me kan overgeven aan dat helemaal niets, moet mijn hoofd leeg zijn. En waar ik me in het verleden vaak liet verrassen door de snelheid van de tijd, plan ik nu beter de periode voor de vakantie om te zorgen dat ik stressvrij op vakantie ga en optimaal kan genieten.

In deze blog mijn tips voor een stressvrije vakantie en een goede start na de vakantie.

Hierbij mijn 6 tips voor een stressvrije vakantie

Wat moet er nog voor de vakantie gebeuren?

Bekijk tijdig je planning. En hiermee bedoel ik een aantal weken van te voren. Welke zaken moeten nog afgerond worden voor de vakantie? En welke kun je na de vakantie inplannen? Werk waar nodig vooruit en draag eventueel werkzaamheden over aan je team.  (hoe je dat snel en makkelijk doet schreef ik eerder een blog over)

Bereid de eerste week na de vakantie voor

Maak alvast een planning voor je eerste werkweek na de vakantie. Dat geeft direct houvast en een fijn begin. Plan de eerste week nog niet helemaal propvol, zodat je jezelf even de tijd gunt om er goed in te komen en dat gevoel van ontspanning nog blijft vasthouden.

Bekijk je jaarplanning en ga aan de slag met je kwartaalplanning

Als je werkt met een jaarplanning (altijd een goed idee), is dit een goed moment om deze onder de loep te nemen, aan te passen. Kijk alvast naar de acties die je in de komende 3 maanden moet doen om deze planning te behalen. Hierdoor heb je direct een goede focus voor na de vakantie.

Geen afleiding

Zet je out-of-office aan met de melding dat je wegens vakantie verminderd je e-mail checkt. Nee, en geen telefoonnummer voor dringende zaken. De meeste van je contactpersonen zullen waarschijnlijk ook minder bereikbaar zijn en weten op deze manier dat je antwoord wat langer op zich laat wachten. Vergeet niet om ook je afwezigheid in Teams aan te zetten en pas je afwezigheidsbericht aan. Zijn er echt dringende zaken? Maak dan aparte afspraken met je team of de betreffende personen over hoe je bereikbaar bent.  

Zet deze out-of-office alvast aan op de laatste dag voor je vakantie. Op deze manier kun je rustig de laatste zaken afronden, zonder dat je persé op de e-mail moet reageren. Laat eventueel je out-of-office ook de eerste dag na je vakantie nog aanstaan. Even de tijd nemen om goed op te starten.

Geen losse eindjes

Zorg voor een zoveel mogelijk lege e-mailbox. Doe dit volgens de 2 minuten regel. Alle e-mails die je binnen 2 minuten kunt beantwoorden direct doen. De overige e-mails plan je als taak (voor na de vakantie) in.  

Tip:

Aan het einde van het jaar is het ook een goed moment om je inbox helemaal leeg te maken. Veel oude mails zijn waarschijnlijk niet meer actueel en kunnen direct naar het archief. Een lege mailbox geeft een heerlijk fris begin van het nieuwe jaar. 

Kijk dan direct ook even kritisch naar de nieuwsbrieven die je ontvangt. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet of nauwelijks leest 

Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd

Als je die hebt, ruim dan ook je fysieke werkplek op. Of kijk je laptoptas na, gooi oude kladjes weg, maak je bureau leeg. Rommel kan stress verhogen, dus een nette werkomgeving maakt de terugkeer na je vakantie makkelijker.  

Toch moeten (of willen) werken?

Mocht je toch willen of moeten werken, maak dan afspraken met je partner of gezin. Spreek een paar vaste momenten of tijdstippen af. Zo kunnen zij in die tijd wat anders plannen. Werk de urgente taken af en plan de andere taken voor na de vakantie. Laat ze jou aan je afspraak houden. Zo houd je overzicht en creëer je rust en duidelijkheid voor je gezin. Maar vergeet vooral niet dat we het nodig hebben om af en toe even helemaal los te laten en te ontspannen.

Offline

In de komende tijd ga ik weer een aantal weken offline. Na een druk jaar tijd voor zon, gezin en ontspanning. Rust om weer nieuwe energie te krijgen en nieuwe ideeën te laten stromen.

Inge

Wil jij weten hoe je handiger met de programma’s van Microsoft 365 en Teams kunt werken en zo tijd kan besparen? Ik help je graag met praktische en direct toepasbare trainingen. Bekijk mijn aanbod voor alle mogelijkheden of neem contact op. 

Ik lees graag je reactie!

Over mij

Als trainer en adviseur help ik ondernemers en teamleden met het toepassen van Microsoft 365 programma’s bij hun dagelijkse werkzaamheden. Waarbij ik kijk naar structuur, techniek automatisering én toepassing. Hoe kunnen de verschillende gebruikers het systeem zo efficiënt mogelijk gebruiken. Alleen dan kun je slimmer en handiger werken en uren per week aan tijd besparen. Ik help je om jouw bedrijf of afdeling weer in een stroomversnelling te brengen. Een fijne plek om (samen) te werken, waarbij de processen geoptimaliseerd zijn voor groei en slim (en geautomatiseerd) werken.

Inge Verheggen

Inge Verheggen

Ondernemend | nieuwsgierig | creatief | duizendpoot

Laatste posts

Volg me op Facebook!

Laat je inspireren en blijf op de hoogte van de nieuwste tips.

Bij het inschrijven ga je akkoord met de privacyverklaring van White Water Virtual Support

vgo('process');