Bloggen door Chat GPT

Ineens zijn we allemaal tekstschrijvers……

We kunnen er niet omheen, Chat GPT zorgt voor een verschuiving in de tak van contentcreatie. Opeens kan iedereen bloggen en een tekst ‘schrijven’… Is het zo zwart-wit en zijn tekstschrijvers binnenkort overbodig of… biedt dit juist kansen? Bloggen door Chat GPT onder de loep.

Vanuit mijn achtergrond in de marketingcommunicatie vind ik alle trends en ontwikkelingen op het gebied van communicatie erg interessant. Ik ben dan ook al een tijdje aan het testen en oefenen met Chat GPT. En ik moet zeggen…de resultaten zijn behoorlijk goed. Toch zie ik nog steeds de toegevoegde waarde van de communicatieprofessional en tekstschrijver.  

Waarom dan? 

  • Een bedrijf bestaat nog altijd uit mensen en die uniekheid van het bedrijf, de werkwijze, de juiste kennis van de doelgroep, de tone of voice is niet zomaar te kloonen door een computer.  
  • De juiste call to action, de samenhang van verschillende contentitems of het doel van de blog of tekst bepaal je altijd zelf.
  • Het antwoord is niet altijd correct. Dit is zeker van belang als je vakinhoudelijke artikelen en blogs schrijft. Denk aan techniek, juridisch, fiscaal, zorg, wetgeving, verzekeringen, etc).
  • Het ontbreekt Chat GPT aan relevante quotes of actuele haakjes waar je je tekst aan kan ophangen. Dat zorgt ervoor dat bloggen door Chat GPT diepgang, originaliteit en creativiteit ontbreekt.

Moeten we deze ontwikkeling dan compleet negeren? Absoluut niet. Als je bovenstaande argumenten in je hoofd houdt dan kan Chat GPT je zeer zeker helpen bij het uitvoeren van jouw taken.  

Welke kansen biedt Chat GPT voor jou als marketingcommunicatie expert? 

Het scheelt tijd

Laat Chat GPT ideeën voor artikelen of een basisblog maken. Deze laat je controleren op juistheid door vakinhoudelijke collega’s en pas je aan met de juiste tone of voice en call to action. Uit ervaring weet ik dat mensen makkelijker teksten aanpassen en inhoud toevoegen als er al een basis is. Ik noem dat zelf altijd het witte vel syndroom. 

Het helpt jou (en je collega’s) op gang 

Moeten jouw collega’s jou regelmatig voorzien van content? Ook zij kunnen aan de hand van Chat GPT een tekst maken voor hun onderwerp. Het helpt niet-content schrijvers met een beginnetje vanwaar zij verder kunnen. Jij zorgt dan voor de juiste schrijfstijl en de rest van de actiepunten. 

Het zorgt voor inspiratie 

Laat Chat GPT je helpen met inspiratie. Door op verschillende manieren opdrachten te geven. Door op verschillende onderwerpen te zoeken. Zolang je van daaruit altijd weer zelf verder gaat. 

Achtergrond informatie 

Chat GPT helpt ook bij het verkrijgen van achtergrondinformatie voor je artikel of blog. Door daar specifiek opdracht voor te geven krijg je bijvoorbeeld teksten voor kaders of verdere verdieping. Let op: controleer altijd de juistheid. 

Meer content in minder tijd 

Als het goed is zorgt Chat GPT ervoor dat je meer content kun maken in minder tijd. Maar voordat we allemaal gaan bloggen door Chat GPT….

  • Hoe zorg je ervoor dat je het overzicht houdt over al deze stukken content?  
  • Dat je voorkomt dat er blogs en stukken gepubliceerd worden die niet gecheckt zijn op juistheid, tone-of-voice of bijdraagt aan de boodschap of doelen van het bedrijf? 
  • Hoe zorg je ervoor dat al deze nieuwe contentitems passen in de marketing- of contentstrategie?  

Het is belangrijk om een goede en overzichtelijke contentplanning op te zetten. Waarbij je de regie houdt over ‘ruwe, door Chat GPT gemaakte’ blogs en gecorrigeerde teksten.  

Bouw jouw eigen contentplanning met Micrososft 365 

In Microsoft Teams kun je een complete contentplanning opzetten. Dit helpt jou en je collega’s bij het maken, controleren en publiceren van content. Waar je alle informatie op 1 plek kunt terugvinden. Waar je een planning maakt én kunt bijhouden. Die je helpt bij terugkerende handelingen. En waar je verder geen extra tools voor nodig hebt. 

In mijn uitbreide e-book laat ik je zien hoe je deze contentplanning kunt opzetten en hier samen met jouw collega’s in kunt werken. Deze kun je hier downloaden. En wil je direct en met resultaat aan de slag met het opzetten van deze contentplanning? Schrijf je dan in voor de wachtlijst voor mijn masterclass Contentplanning in Microsoft Teams.  In twee uur tijd laat ik je zien hoe je de contentplanner opzet én kun je dit direct in jouw eigen systeem meedoen. Inschrijven voor deze masterclass kan hier

Als afsluiter nog even twee weetjes: 

Deze tekst is NIET gemaakt met hulp van Chat GTP 

Dit zegt Chat GTP zelf op de vraag of tekstschrijvers overbodig worden door AI.

Ik lees graag je reactie!

Over mij

Als trainer en adviseur help ik ondernemers en teamleden met het toepassen van Microsoft 365 programma’s bij hun dagelijkse werkzaamheden. Waarbij ik kijk naar structuur, techniek automatisering én toepassing. Hoe kunnen de verschillende gebruikers het systeem zo efficiënt mogelijk gebruiken. Alleen dan kun je slimmer en handiger werken en uren per week aan tijd besparen. Ik help je om jouw bedrijf of afdeling weer in een stroomversnelling te brengen. Een fijne plek om (samen) te werken, waarbij de processen geoptimaliseerd zijn voor groei en slim (en geautomatiseerd) werken.

Picture of Inge Verheggen

Inge Verheggen

Ondernemend | nieuwsgierig | creatief | duizendpoot

Laatste posts

Volg me op Facebook!

Laat je inspireren en blijf op de hoogte van de nieuwste tips.

Bij het inschrijven ga je akkoord met de privacyverklaring van White Water Virtual Support

vgo('process');