Koekje van eigen deeg – bakken met kinderen

Het is weer woensdag en ik heb met de kinderen afgesproken dat we gaan bakken. Meestal komt er dan een troep vriendjes en vriendinnetjes mee, want bakken betekent lekker snoepen en frutselen. 

Het helemaal zelf doen 

Na stapels cupcakes bakken weet ik het recept inmiddels uit het hoofd en ga ik meestal gewoon van start. Maar vandaag wil mijn zoon het doen, het helemaal zelf doen. Nu ben ik groot voorstander van zelfstandigheid, dus deze beslissing juich ik van harte toe. 

Het proces 

Maar dan begint het…wat moet ik doen? ‘Je begint met de boter en suiker’, roep ik. Waar staat die, hoeveel dan en moet ik dan de mixer pakken? Dit gaat niet werken. Om mijn zoon en vriendje zelfstandig aan de slag te laten gaan, moet ik zorgen dat ze weten welke stappen ze moeten doen, in welke volgorde deze stappen moeten doen en welke hulpmiddelen ze nodig hebben.

Kortom, het proces dat hij moet volgen. 

Voorbereiding, stappen en handelingen 

Ik pak een pen en papier en ga schrijven. De voorbereiding, de hulpmiddelen (kommen, weegschaal, mixer), de ingrediënten in de juiste hoeveelheid en daarna de stappen en handelingen. We schrijven het op in stapjes en mijn zoon bewaart het blaadje in zijn schrift. Een week later (ja I know, we houden van bakken) wil hij samen met een vriendje weer gaan bakken. Ik geef hem aan zijn blaadje te pakken en te starten. Vrolijk gaan ze aan de slag. Ze hebben een paar vragen die we meteen aanpassen op het blaadje. Een dik half uur later ruikt de keuken heerlijk naar versgebakken cupcakes met een glunderende zoon en vriendje ernaast. Helemaal zelf gemaakt! Dat smaakt het beste. 

Van bakken in de keuken naar processen in je bedrijf 

Zo werkt het natuurlijk ook in je bedrijf. Vele stappen die je dagelijks of vaak doet zitten in je hoofd. Je denkt er bijna niet meer over na. Maar wil je groeien dan moet je taken gaan uitbesteden. Om dit echt efficiënt te kunnen doen, schrijf je het proces uit. Bekijk dit kritisch. Zijn alle tussenstappen wel nodig, kun je iets combineren? Welke taken moet je zelf blijven uitvoeren. Kun je taken eenvoudig automatiseren. Schrijf het uit, maak instructies voor de handelingen, zodat jij of je teamleden telkens terug kunnen grijpen op het proces en de afspraken. En evalueer na afloop zodat je het proces kan optimaliseren. Zo kan jouw team zelfstandig opereren en heb jij tijd om je weer te richten op andere taken. 

Ik lees graag je reactie!

Over mij

Als expert en trainer help ik ondernemers en Virtual Assistants bij het opzetten en gebruiken van de verschillende mogelijkheden in Microsoft 365 en Teams. Ik richt me vooral op het praktisch gebruik van deze tools. Zodat je er ook echt mee aan de slag gaat. Ik put hierbij uit mijn jarenlange ervaring als gebruiker van Microsoft in mijn rol als marketingcommunicatie adviseur en regelneef. Als spin in het web bij diverse projecten en evenementen is het cruciaal om een goed overzicht te hebben van taken, deadlines en communicatie. Microsoft 365 helpt mij enorm in deze organisatie, want het is ontzettend belangrijk om jouw systeem voor jou te laten werken en te zorgen dat jij datgeen kunt doen waar jouw kracht ligt. 

Inge Verheggen

Inge Verheggen

Ondernemend | nieuwsgierig | creatief | duizendpoot

Laatste posts

Volg me op Facebook!

Laat je inspireren en blijf op de hoogte van de nieuwste tips.

Bij het inschrijven ga je akkoord met de privacyverklaring van White Water Virtual Support

vgo('process');