5 Tips om zonder stress vakantie te hebben

Het is de vrijdag voor de vakantie. Ik heb een heel drukke week gehad en ik heb me voorgenomen om in de ochtend even helemaal niks te doen. Zo meteen komen mijn kinderen uit school en begint de vakantie. Maar toch…ik heb nog wat dingen liggen die eigenlijk af moeten. Zal ik….? Of toch komende week nog even….?

Vakantiestress

Ik hoor het veel van ondernemers. Het werk is nooit af en er is altijd wel iets dat gedaan kan worden. Veel ondernemers werken dan ook tijdens hun vakantie door en ervaren daar veel stress van. Een goede voorbereiding en planning kan hierbij helpen. Want vakantie is juist zo nodig om de batterij op te laden. Het geeft rust, nieuwe energie en kan je helpen om nieuwe ideeën en inzichten te krijgen. Redenen genoeg dus om zonder stress op vakantie te gaan.


Hierbij mijn 5 tips voor een stressvrije vakantie

  1. Bekijk tijdig je planning. Welke zaken moeten nog afgerond worden voor de vakantie? Welke kun je daarna plannen. Werk waar mogelijk vooruit en draag waar nodig werkzaamheden over aan je team. En maak alvast je planning voor na de vakantie.
  2. Zet je out-of-office aan met de melding dat je wegens vakantie verminderd je e-mail checkt. Nee, en geen telefoonnummer voor dringende zaken. Je contacten weten op deze manier dat je antwoord wat langer op zich laat wachten. Indien er echt urgente zaken zijn die niet kunnen wachten, maak dan met je team of de betreffende personen aparte afspraken over bereikbaarheid. Verwachtingenmanagement heeft dit.
  3. Zet je out-of-office de laatste dag voor je vakantie al aan. Hierdoor voel je je minder verplicht nog te reageren op nieuwe e-mails en kun je deze tijd goed gebruiken om de laatste zaken af te ronden. Laat eventueel je out-of-office ook de eerste dag na je vakantie nog aanstaan. Even de tijd nemen om goed op te starten.
  4. Zorg voor een zoveel mogelijk lege e-mailbox. Door je e-mailbox handig in te stellen (te automatiseren) bespaar je veel tijd doordat je minder handelingen hoeft te doen. Dit geeft meer overzicht en zo heb je na de vakantie direct een goed beeld van de ‘werkelijke’ e-mails en raak je niet ontmoedigd door de hoeveelheid e-mails zoals onder andere nieuwsbrieven of reclame die je ontvangt.
  5. Mocht je toch willen of moeten werken, maak dan afspraken met je partner of gezin. Spreek een paar vaste momenten of tijdstippen af. Zo kunnen zij in die tijd wat anders plannen. Werk de urgente taken af en plan de andere taken voor na de vakantie. Laat ze jou aan je afspraak houden. Zo houd je overzicht en creëer je rust en duidelijkheid voor je gezin

Omdat ik vanwege een aantal meetings geen tijd heb gehad om goed af te ronden voor mijn vakantie beslis ik één dag tijdens mijn vakantie een aantal uren in te plannen voor het bijwerken van urgente taken en het plannen voor na de vakantie. Dit geeft meteen rust en voor nu…pak ik nog een kop thee en een tijdschrift en nestel me heerlijk in de tuin.

Ik lees graag je reactie!

Over mij

Als trainer en adviseur help ik ondernemers en teamleden met het toepassen van Microsoft 365 programma’s bij hun dagelijkse werkzaamheden. Waarbij ik kijk naar structuur, techniek automatisering én toepassing. Hoe kunnen de verschillende gebruikers het systeem zo efficiënt mogelijk gebruiken. Alleen dan kun je slimmer en handiger werken en uren per week aan tijd besparen. Ik help je om jouw bedrijf of afdeling weer in een stroomversnelling te brengen. Een fijne plek om (samen) te werken, waarbij de processen geoptimaliseerd zijn voor groei en slim (en geautomatiseerd) werken.

Inge Verheggen

Inge Verheggen

Ondernemend | nieuwsgierig | creatief | duizendpoot

Laatste posts

Volg me op Facebook!

Laat je inspireren en blijf op de hoogte van de nieuwste tips.

Bij het inschrijven ga je akkoord met de privacyverklaring van White Water Virtual Support

vgo('process');