10 tips voor een stressvrije vakantie

Rond slim je werk af voor een stressvrije vakantie

December lijkt elk jaar sneller aan te breken. Na de zomervakantie vliegen de weken voorbij en opeens staat de kerstvakantie alweer bijna voor de deur. Een stressvrije vakantie waarin ik altijd twee weken vrij neem om lekker met mijn gezin te genieten en om op te laden voor het nieuwe jaar.

En waar ik in oktober nog denk zeeën van tijd te hebben, laat ik me toch vaak verrassen door de decemberdrukte. Voor veel mensen is december een drukke maand. De vele feestmomenten zorgen ook privé voor drukte en prikkels. Daarnaast speelt bij mij ook altijd een mentaal dingetje mee. Het gevoel van iets moeten afsluiten. Dingen moeten afronden, zorgt ervoor dat ik de decembermaand als druk ervaar. En het gekke is; januari voelt altijd als een nieuw begin. Vol met lege pagina’s die ik kan vullen met nieuwe ideeën en plannen. 

Om te voorkomen dat ik met stress mijn vakantie inga, zorg ik jaarlijks dat ik vanaf begin december een aantal voorbereidingen maak voor mijn aankomende vakantie. In deze blog mijn tips voor een stressvrije vakantie en een goede start van het nieuwe jaar. 

Hierbij mijn 10 tips voor een stressvrije vakantie

  1. Bekijk tijdig je planning. Welke zaken moeten nog afgerond worden voor het einde van het jaar? En welke kun je na de vakantie inplannen? Werk waar nodig vooruit en draag eventueel werkzaamheden over aan je team.  (hoe je dat snel en makkelijk doet schreef ik eerder een blog over)
  1. Maak alvast een planning voor je eerste werkweek in januari. Dat geeft direct een fijn begin van het nieuwe jaar. Indien je nog geen jaarplanning hebt gemaakt, kun je dit ook nog prima doen in de eerste weken van het jaar. Een concreet doel of plan zorgt ervoor dat je met meer focus aan de slag gaat.  
  1. Zet je out-of-office aan met de melding dat je wegens vakantie verminderd je e-mail checkt. Nee, en geen telefoonnummer voor dringende zaken. De meeste van je contactpersonen zullen waarschijnlijk ook minder bereikbaar zijn en weten op deze manier dat je antwoord wat langer op zich laat wachten. Plan ook je afwezigheid in Teams en pas je afwezigheidsbericht aan. Zijn er echt dringende zaken? Maak dan aparte afspraken met je team of de betreffende personen over hoe je bereikbaar bent.  
  1. Zet deze out-of-office alvast aan op de laatste dag voor je vakantie. Op deze manier kun je rustig de laatste zaken afronden, zonder dat je persé op de e-mail moet reageren. Laat eventueel je out-of-office ook de eerste dag na je vakantie nog aanstaan. Even de tijd nemen om goed op te starten. 
  1. Zorg voor een zoveel mogelijk lege e-mailbox. Doe dit volgens de 2 minuten regel. Alle e-mails die je binnen 2 minuten kunt beantwoorden direct doen. De overige e-mails plan je als taak (voor na de vakantie) in.  
  1. Het einde van het jaar is misschien een goed moment om je inbox helemaal leeg te maken. Veel oude mails zijn waarschijnlijk niet meer actueel en kunnen direct naar het archief. Een lege mailbox geeft een heerlijk fris begin van het nieuwe jaar. 
  1. Kijk direct ook even kritisch naar de nieuwsbrieven die je ontvangt. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet of nauwelijks leest 
  1. Door je e-mailbox handig in te stellen (te automatiseren) bespaar je veel tijd doordat je minder handelingen hoeft te doen. Denk ook na over het gebruik van de e-mail. Door Teams te gebruiken of handig gebruik te maken van de Planner bespaar je veel emailverkeer. 
  1. Als je die hebt, ruim dan ook je fysieke werkplek op. Of kijk je laptoptas na, gooi oude kladjes weg, maak je bureau leeg. Rommel kan stress verhogen, dus een nette werkomgeving maakt de terugkeer na je vakantie makkelijker.  
  1. Mocht je toch willen of moeten werken, maak dan afspraken met je partner of gezin. Spreek een paar vaste momenten of tijdstippen af. Zo kunnen zij in die tijd wat anders plannen. Werk de urgente taken af en plan de andere taken voor na de vakantie. Laat ze jou aan je afspraak houden. Zo houd je overzicht en creëer je rust en duidelijkheid voor je gezin. 

Offline

De komende twee weken ga ik even offline. Na een druk jaar vind ik het fijn om de balans op te maken en me te richten op mijn doelen en plannen voor het komende jaar. En om tijd door te brengen met mijn gezin, familie en vrienden. 

Alvast fijne feestdagen en een mooi begin van 2023 

Inge

Wil jij weten hoe je handiger met de programma’s van Microsoft 365 en Teams kunt werken en zo tijd kan besparen? Ik help je graag met praktische en direct toepasbare trainingen. Bekijk mijn aanbod voor alle mogelijkheden of neem contact op. 

Ik lees graag je reactie!

Over mij

Als trainer en adviseur help ik ondernemers en teamleden met het toepassen van Microsoft 365 programma’s bij hun dagelijkse werkzaamheden. Waarbij ik kijk naar structuur, techniek automatisering én toepassing. Hoe kunnen de verschillende gebruikers het systeem zo efficiënt mogelijk gebruiken. Alleen dan kun je slimmer en handiger werken en uren per week aan tijd besparen. Ik help je om jouw bedrijf of afdeling weer in een stroomversnelling te brengen. Een fijne plek om (samen) te werken, waarbij de processen geoptimaliseerd zijn voor groei en slim (en geautomatiseerd) werken.

Inge Verheggen

Inge Verheggen

Ondernemend | nieuwsgierig | creatief | duizendpoot

Laatste posts

Volg me op Facebook!

Laat je inspireren en blijf op de hoogte van de nieuwste tips.

Bij het inschrijven ga je akkoord met de privacyverklaring van White Water Virtual Support

vgo('process');